Cajsastina Åkerström

CajsaStina Åkerström föddes, 1967 i Stockholm, i princip till att bli artist. Istället blev det inte alls så. Uppvuxen med en far, folksångaren Fred Åkerström, som tog med CajsaStina på scenen redan när hon var liten, valde hon så småningom att låta musiken och de egna låtarna bli en helt privat sysselsättning.

Istället satsade hon på studier i kulturvetenskap och arkeologi vid Lunds universitet. Så småningom anställdes hon på ett museum i den stad hon fortfarande finns kvar i närheten av, Kalmar. Det krävdes att en bekant på lokalradion hörde hennes demoinspelningar i samband med en arkeologisk utgrävning för att hon skulle presentera sångerna för andra.

Debuten på det stora skivbolaget (Warner Music) skedde inte heller enligt en spikrak plan. Hon visste att det inte skulle komma att handla om visproduktioner, men CajsaStina testade ett antal olika musikaliska vägval innan debutens lätt syntfärgade popmusik hade formats ihop med producenten Kaj Erixon.

Genombrottet blev stort och omedelbart. Albumet ”CajsaStina” sålde redan under det första året 130 000 exemplar, tre gånger guldskiva vid tiden. Spåren ”Fråga stjärnorna” och ”Änglarna håller hov ikväll” blev några av det årets populäraste svenska låtar. Sommaren 1994 fanns CajsaStina med på ”Rocktåget”, den erans största svenska turnépaket, i sällskap med Magnus Uggla, Just D och Orup.

Under åren som följde gjorde Cajsa Stina ytterligare fyra album på Warner Music, varav ett, ”Klädd att gå,” blev hennes första etta på försäljningslistan.

2001 gästade hon rikspelemannen Åsa Jinder i två låtar på Jinders ”Folkmusik på svenska”. En av dessa, ”Av längtan till dig,” blev så småningom en av de mest folkkära svenska låtarna från de senaste decennierna.

2004 startade Cajsa Stina Åkerström det egna bolaget Calimba Records. Hon inledde med detta ett sätt att arbeta med sin utgivning som gjort att hon senare samarbetat med ett antal olika bolag som tagit hand om marknadsföring och distribution av hennes färdiga produktioner, den slutliga utformningen av projekten har stannat hos henne själv.

Det första resultatet av detta blev år 2005De vackraste orden – Tio visor” i samarbete med dåvarande EMI Music. Albumet, med tio tolkningar av bl a Evert Taube och Olle Adolphson, tog henne åter till listans första plats, där hon låg i tre veckor, och nådde guldstatus för över 30 000 sålda exemplar.

På det albumet tolkade Cajsa Stina även pappa Fred, dels dennes ”Två tungor” (skriven på 70-talet ihop med norrmannen Finn Kalvik) dels Freds översättning ”Jag ger dig min morgon”, ursprungligen skriven av Tom Paxton.

Att CajsaStina närmade sig sin fars låtskatt var ett tecken på en delvis ny styrka hos henne som artist och även som person. Vid tiden berättade hon om vilken svår scenskräck hon haft under de första åren i rampljuset och hur komplex hennes uppväxt stundtals varit.

Vid tiden för ”De vackraste orden” hade hon vunnit ett annat självförtroende, på och utanför scenen. Det märktes allt påtagligare i låtar utmärkta av närhet, auktoritet, tydlighet och ofta en grad av melankoli i bilder av tillvaron. Allt i låtar med rötter i såväl pop, visa, folk som country.

Hennes egen låt ”Kärleken finns överallt”, från albumet med samma namn, blev 2006 årets mest spelade låt på Sveriges Radio P4. Efter det följde en svit med framgångsrika album, där CajsaStina fortsatte i en personlig viston, med egna sånger omväxlande med valda verk från exempelvis Cornelis Vreeswijk. Hon samarbetade från detta med en musiker, bassisten Backa-Hans Eriksson, som är med än i dag.

På albumet ”Sånger om dej och mej” från 2009 knöts en sorts förstärkt band till klanen Vreeswijk när Cornelis son Jack Vreeswijk gästade i en låt. De två har senare ofta turnerat tillsammans.

2010 gav CajsaStina ut sin första bok, den naket självbiografiska ”Du och jag farsan” (Norstedts). Den blev såväl en kritiker- som försäljningsframgång med i dag mer än 20 000 sålda exemplar.

Efter att Cajsa Stina 2013 gett ut ett album med visor  av hennes pappas favorit Ruben Nilsson (varav tre egna tonsättningar av hans dikter) tog hon ett nytt grepp på sin popkarriär.

Med start i samarbetet kring ett bidrag till Melodifestivalen 2015, ”En enkel sång”, har det greppet sedan dess baserats i ett ständigt samspel med låtskrivaren och producenten Peter Kvint. Senare 2015 kom albumet ”Vreden och stormen”, 2019 följdes det upp med ”XXV – Äventyret börjar här” och hösten 2020 singeln ”Nattunn is”.

Kvint, en av den inhemska scenens mest framgångsrika låtskrivare, står ofta för musiken medan Åkerström står bakom alla texter. Texter som med tiden blivit alltmer klara i detaljer, som små noveller levererade med Cajsa Stinas så typiska röst.

Men CajsaStina har definitivt inte lagt visan åt sidan. Dels finns det alltid en novellistisk viston i hennes och Kvints nya låtar, dels har hon regelbundet vävt in svensk visskatt i sin repertoar. Hon har också börjat gräva i sin egen låtskatt, med arrangemang av 90-talslåtar som mer är anpassade till det musikaliska tonläge CajsaStina rört sig mot på senare år.

CajsaStina har regelbundet blivit Grammisnominerad med start i att debuten fick fem nomineringar vid Grammis 1995, den gången prisbelönades videon till ”Fråga stjärnorna”. Senast blev hon nominerad i kategorin ”Folkmusik/visa” för ”Vreden och Stormen” år 2016.

Åkerström har även belönats för sin passionerade musik med ett antal stipendier och priser. Hon tilldelades 2022 både Kungliga medaljen Litteris et Artibus och Olle Adolphsons minnespris. Tidigare har hon erhållit Tidningen VI:s Taubestipendium 2016 SKAP-stipendiet 1994, Kalmar Kommuns Kulturpris 1999, Fred Åkeström-stipendiet 2005, Nils Ferlin-Sällskapets trubadurpris 2009, SKAP:s stipendium ur Einar Westlings fond 2009 och priset ur Truxas minnesfond 2011.

2020 inledde CajsaStina en ny parallell bana, den som konstnär. Hon började i den pandemipaus som uppstått att måla detaljrika stilleben i en helt egen teknik med oljepastell och färgpennor. Första utställningen  ”Den allvarsamma leken” hölls i juni 2021 på Persona Galleri i hemstaden Kalmar.